//Τα 5 ομορφότερα ναυάγια του κόσμου

Τα 5 ομορφότερα ναυάγια του κόσμου

Υπάρχουν εκατομμύρια ναυάγια σε όλο τον κόσμο. Αλλά φυσικά, μερικά είναι πιο όμορφα από άλλα.

Εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατομμύρια πλοία έχουν χαθεί στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των αιώνων, με ένα ανυπολόγιστο κόστος σε ζωές. Υπάρχουν όμως μερικά ναυάγια που έχουν μετατραπεί πλέον σε…ομορφιά.

Ποιο είναι το πιο διάσημο βυθισμένο πλοίο;

Υπάρχουν πολλά διάσημα ναυάγια σε όλο τον κόσμο, από διάφορες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας.

Αλλά υπάρχουν μερικά που θεωρούνται ευρέως ως τα “πιο” διάσημα. Σύμφωνα με ιστότοπους όπως το history.com, εδώ είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα ναυάγια σε όλο τον κόσμο:

MS World Discoverer
The Black Swan
MV Dona Paz
Queen Anne’s Revenge
Vasa
Mary Rose
USS Arizona
RMS Lusitania
The Titanic

Top 5 από τα πιο όμορφα ναυάγια σε όλο τον κόσμο

1. Το ναυάγιο του SS Ayrfield στο Homebush Bay είναι πραγματικά εκπληκτικό

Το Homebush Bay, κοντά στο Σίδνεϊ, Αυστραλία έγινε ο τελικός προορισμός για το SS Ayrfield. Το ατμόπλοιο κατασκευάστηκε στη Βρετανία το 1911 και ξεκίνησε με το όνομα SS Corrimal.
Αργότερα εγγράφηκε στο Σίδνεϊ το 1912 ως μεταφορέας άνθρακα, ή collier, και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως σκάφος εφοδιασμού για Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον Ειρηνικό.
Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στον αρχικό της σκοπό ως μεταφορικό μεταξύ του Newcastle και του τερματικού σταθμού του Μίλερ στο Blackwattle Bay.

Η SS Ayrfield θα συνέχιζε την υπηρεσία της μέχρι το 1972 όταν αποσύρθηκε επίσημα και στάλθηκε στο ναυπηγείο των διαλυτών. Δεν διασπάστηκε ποτέ εντελώς και τελικά έγινε καταφύγιο για την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Σήμερα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο.

2. Το Μούρμανσκ ήταν κάποτε ένα υπερήφανο σοβιετικό ταχύπλοο σκάφος

Το Μούρμανσκ ήταν κάποτε το καμάρι του Σοβιετικού Ναυτικού, αλλά τώρα κάθεται σκουριάσμένο σε ένα νορβηγικό φιόρδ. Αφού αποσύρθηκε από το ρωσικό ναυτικό, πωλήθηκε σε μια ινδική εταιρεία διάλυσης. Μπαίνοντας στον τελικό της προορισμό, κόλλησε στα ρηχά του φιόρδ. Έμεινε εκεί από τότε και αργά σκουριάζει.
Το ναυάγιο θεωρήθηκε κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα σε μια κατά τα άλλα θεαματική περιοχή φυσικής ομορφιάς. Μια αυτοσχέδια αποβάθρα χτίστηκε γύρω της και η διάλυσή του ολοκληρώθηκε τελικά το 2018.

3. Το HMAS Protector κατασκευάστηκε για να προστατεύσει την Αυστραλία από πιθανούς επιτιθέμενους

Παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας το 1883 και θα γινόταν ένα εξαιρετικά βαριά οπλισμένο σκάφος για το μέγεθός του, με όπλα 8 ιντσών και 6 ιντσών.
Ο στόχος ήταν να συμμετέχει σε μια ναυτική δύναμη για να προστατεύσει τις ακτές και τα λιμάνια της αποικίας. Το Protector χαρακτηρίστηκε ως ελαφρύ καταδρομικό και είχε μετατόπιση 920 τόνων.
Με δύο ίδιους κινητήρες, το πλοίο ταξίδευε με τελική ταχύτητα 14 κόμβων. Μετά από διακεκριμένη θητεία με το ναυτικό, ζητήθηκε από τον αμερικανικό στρατό το 1943.
Δυστυχώς, το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με το ρυμουλκό Gladstone ενώ κατευθυνόταν προς τη Νέα Γουινέα. Δεν μπορούσε να σωθεί, εγκαταλείφθηκε…
Αυτό που απομένει από το παλιό πλέον πλοίο χρησιμεύει τώρα σαν κυματοθραύστης στο Heron Reef, Queensland.

4. Olympia was wrecked while trying to find a safe harbor

Το Ολυμπία ήταν κάποτε εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε στα νερά του ελληνικού νησιού της Αμοργού τον Φεβρουάριο του 1980. Ο καπετάνιος και το πλήρωμά του έψαχναν για ένα ασφαλές καταφύγιο για να αποφύγουν τους βόρειους ανέμους που επικρατούσαν.
Όμως, παρά τις προσπάθειές τους, το πλοίο γρήγορα ηττήθηκε από την τραχιά θάλασσα και τελικά προσάραξε στον κόλπο του Λιβερίου, κοντά στην παραλία της Καλοταρίτισσας. Ευτυχώς όλο το πλήρωμά του σώθηκε.
Το ναυάγιο είναι επίσης και σταρ του κινηματογράφου, αφού εμφανίστηκε σε πολλές σκηνές της ταινίας “The Big Blue” του Luc Bessen.
Είναι επίσης ένα δημοφιλές σημείο καταδύσεων σήμερα.

5. The Gallant Lady was wrecked by Hurricane Mitch in 1997

Κάποτε ένα μικρό φορτηγό πλοίο, το Gallant Lady ναυάγησε μετά την απομάκρυνσή του από το Μπελίζ Σίτι το 1997. Αυτό το κάποτε περήφανο πλοίο ηττήθηκε από την τεράστια δύναμη του τυφώνα Μίτ.
Τα τελευταία 22 χρόνια, έχει προσαράξει εκεί που βυθίστηκε, στην ακτή του Bimini στις Μπαχάμες. Το αλμυρό νερό και οι τακτικές καταιγίδες έχουν πλέον δημιουργήσει τη σημερινή εικόνα, αφήνοντας έναν σχεδόν γυμνό σκελετό από χάλυβα με μερικές πλάκες του κύτους ακόμα ανέπαφες.

 

 

 

Spread the news!