//Ο Van Gogh στο Μέγαρο

Ο Van Gogh στο Μέγαρο

Μια πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση που θα φιλοξενηθεί από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Μαρτίου 2018 παρουσιάζει 3.000 έργα του μεγάλου Ολλανδού μετα-εξπρεσιονιστή, επιτρέποντας στους θεατές να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Ιδιοφυΐα, τρελός, λάγνος, μεθύστακας… Δεν υπάρχει χαρακτηρισμός που να μην έχει αποδοθεί στον Ολλανδό ζωγράφο-δημιουργό Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η ζωή και οι πίνακες του οποίου συναρπάζουν με αμείωτο ρυθμό ανά τους αιώνες το φιλότεχνο κοινό. Σήμερα, τα έργα του κοστίζουν εκατομμύρια και ο ίιδος αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών, ο άνθρωπος που επέδρασε όσο κανείς άλλος σε κινήματα όπως του εξπρεσιονισμού και του φωβισμού.

Την αγάπη του παγκόσμιου κοινού για τον μεγάλο εικαστικό έρχεται να ικανοποιήσει και η μεγάλη πολυμεσική έκθεση εικόνας και ήχου με τίτλο «Van Gogh Alive – the experience», η οποία θα εγκαινιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2018.

Πριν “σταθμεύσει” στην Αθήνα, η πρωτότυπη αυτή ψηφιακή έκθεση παρουσιάστηκε σε 35 μητροπόλεις του κόσμου και έχει προσελκύσει περίπου δέκα εκατομμύρια θεατές. Έχει μάλιστα προκαλέσει τόσο μεγάλη προσμονή στο ελληνικό κοινό ώστε 2.000 άτομα καθημερινά κάνουν προκράτηση για ένα εισιτήριο κατά τη διάρκειά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό της έκθεσης θεωρείται το πλέον διευρυμένο σε σχέση με τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ένα ιδιότυπο ‘πλανητάριο’ για τον Βαν Γκογκ

Πρόκειται για ένα διαδραστικό πολυθέαμα εικόνας και ήχου που παρουσιάζεται σε έναν νέο εκθεσιακό χώρο 1.500 τ.μ. μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αφηγείται την ιστορία του, διεισδύει στα συναισθήματα και στις σκέψεις του και περιγράφει το περιβάλλον, μέσα στο οποίο μεγαλούργησε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των νέων πολυμέσων η έκθεση επιτρέπει στον θεατή να «διεισδύσει» στα έργα του ζωγράφου (πίνακες, σκίτσα και κινούμενες εικόνες), που προβάλλονται σε όλες τις επιφάνειες του εκθεσιακού χώρου, μεταφέροντάς τον σε έναν εκπληκτικό και ζωντανό κόσμο φωτός, χρωμάτων, ήχων και μουσικής και δίνοντάς του την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με τον καλλιτέχνη και τα έργα του.

Ταυτόχρονες προβολές και ήχος υψηλής ευκρίνειας ζωντανεύουν 3.000 αριστουργήματα του Βαν Γκογκ αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία του, ενώ βυθίζουν ακαριαία τον θεατή μέσα στο καλλιτεχνικό του σύμπαν.

Το πολυθέαμα παρουσιάζεται μέσω του SENSORY4™, ενός μοναδικού συστήματος που ενσωματώνει 40 προβολείς υψηλής ευκρίνειας, γραφικά πολλαπλών καναλιών και ήχο surround, δομώντας έτσι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα περιβάλλοντα πολλαπλών προβολών στον κόσμο.

Το SENSORY4™ γεμίζει πλήρως τον νέο εκθεσιακό χώρο (τοίχους, κολώνες, οροφές, πατώματα) με γιγαντιαίες οθόνες πάνω στις οποίες ζωντανεύουν τα αριστουργήματα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και αναδεικνύονται οι αποχρώσεις και οι λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους.

«Οι εικόνες είναι απόλυτα συγχρονισμένες με τους ήχους. Υπάρχουν βιολιά που κάνουν τις κόκκινες παπαρούνες του να τρεμοπαίζουν, χρωματικοί τόνοι από πεφταστέρια σε μια βαθυγάλανη νύχτα. Γεμίστε τα μάτια σας λοιπόν με χρώμα και φως. Νιώστε την υφή, την οσμή και τη σάρκα των φρούτων και λουλουδιών που τον ενέπνευσαν. Και ανακαλύψτε, όπως ο ίδιος διαρκώς προσπάθησε να βρει, την ουσία σε έναν δύσκολο κόσμο» έγραψε σχετικά με την έκθεση ο Επίκουρος καθηγητής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Pacific της Αλάσκα, Tracey Pilch.

Info

«Van Gogh Alive – the experience»: Από 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα)

Τιμές εισιτηρίων: € 15 (ενήλικες) και  12 €  (παιδιά / φοιτητές / άνεργοι / 65+)

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr, 11876 και στην είσοδο της έκθεσης.

Πληροφορίες: www.vangoghalive.gr και 210 7258510.

πηγή: www.news247.gr

Spread the news!