//Γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας

Γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας

Η γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας, είναι η γέφυρα που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για να μπορεί η δούκισσα της Πλακεντίας, Σοφία Λεμπρέν να μεταβαίνει στην Πεντέλη και να επιβλέπει την ανέγερση του μεγάρου της.Πρόκειται για μία ολόλευκη γέφυρα φτιαγμένη εξολοκλήρου από μάρμαρο που περνούσε πάνω από το ποτάμι και χανόταν μέσα στα καταπράσινα δέντρα.

Η Γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας, είναι πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της οδού των αρχαίων λατομείων. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το Χαλάνδρι και 3 χιλιομέτρων από τη Πεντέλη στην σημερινή οδό Δουκίσσης Πλακεντίας του Δήμου Μελισσίων.

Πρόκειται για την αρχαιότερη σωζόμενη γέφυρα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας η οποία κατασκευάστηκε το 1836 με χρηματοδότηση της Sophie de Marbois-Lebrun, Δούκισσα της Πλακεντίας και με σχέδια του μηχανικού Αλέξανδρου Γεωργαντά. Η κατασκευή της έγινε πιθανόν στα πλαίσια του γενικότερου εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου δρόμων της Αθήνας την εποχή εκείνη, και εξυπηρέτησε τη μεταφορά μαρμάρων από το Πεντελικό στην Αθήνα για την ανέγερση των ανακτόρων, όταν σύμφωνα με διαταγή του Όθωνα το 1836 το λατομείο της Πεντέλης λειτούργησε ξανά.

Είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο και έχει μήκος σήμερα περίπου 39,50 μ.( μετά από τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στις απολήξεις των στηθαίων) , ωφέλιμο πλάτος 3,30 μ. και συνολικό ύψος 10,40 μ. από το βαθύτερο σημείο του ρέματος.

πηγή: urbanlife.gr

Spread the news!